42+29 miljonit

2015. aasta oli Eleringile hea aasta. Uudised majandustulemustest kipuvad olema aga ikka sellised nagu oleks midagi nihu läinud. 2015. aastal ei läinud. See on ex-post fakt ja audiitorite poolt kinnitatud. Sellepärast julgesin nimetada eelmise aasta tulemusi Eleringi ajaloo parimateks. Ja ma ei räägi siin tegevusnäitajatest – tarbijatele jäi eelmisel aasta jooksul tõesti edastamata üksnes 10 megavatt-tundi energiat ja väljalülitumisi oli kõigest 133, vaid majandustulemustest.

Eleringi kahe viimase aasta tulemusi ei saa mehhaaniliselt üks-ühele kõrvutada. Aasta 2014 esimesel poolel laekus Eleringile piiriülese võimsuse oksjonitulu ligi 16 miljonit eurot. Toona kajastus see kasumiaruandes. Möödunud aastal teenisime oksjonituluna taas märkimisväärse summa – pea 29 miljonit eurot. Summa laekus küll Eleringi kontole, kuid kasumiaruandes ei kajastunud ja vastavalt Euroopa Liidu regulatsioonile suunasime selle otse Eleringi bilansis olevasse ülekandevõimsuste tugevdamise fondi. Seega tuleb Eleringi 2015. aasta majandustulemust 2014. aastaga kõrvutades lisaks 42 miljoni eurosele ärikasumile arvesse võtta ka 29 miljonit ülekoormustulu (või lahutada 16 miljonit 2014. aasta tulemusest).

See 29 miljonit koos varasemalt kogutud rahaga moodustab ca 50 miljonilise fondi, mille kasutame ära Eesti elektrisüsteemi tugevdamise investeeringuteks. Selle aasta teisel poolel käivitub Eesti-Läti kolmanda elektriühenduse ehitus, mis hõlmab liini Harkust Lihula, Sindi ja Kilingi-Nõmme kaudu kuni Riiani. Tänu antud fondile ei lähe selle liini ehitus Eesti tarbijale sentigi maksma. Ülekoormustulu arvelt katame  täielikult kolmanda ühenduse omafinantseeringu osa lisaks 112 miljonile eurocashile.

Dividende maksab Elering tänavu 31 miljonit eurot. See pole häbiasi, pigem on põhjust nii ettevõttel kui omanikul selle üle uhked olla. Omanik on Eleringi omakapitalina panustanud ligi 330 miljonit eurot. On igati loomulik, et aktsionär ootab sellelt tulu. Keegi ei küsi, miks Eesti suurim vee-ettevõte või soojatootja omanikule märkimisväärset tulu toovad. Kasum ja omanikutulu ongi ettevõtluse eesmärk.

This entry was posted in Rahandus-majandus. Bookmark the permalink.

Comments are closed.