Euroopa gaasituru liberaliseerimine edeneb

Viimasel ajal tuleb iganädalaselt uudiseid Euroopa erinevatest riikidest gaasituru liberaliseerimise suunas astutavate sammude osas. Eelmisel nädalast oli rahvusvahelises meedias ka üks uudis, mis võiks pakkuda meile tavapärasest enam huvi. Nimelt käib Itaalia sisuliselt oma gaasituru reformiga sama jalga, mis meie (vt allpool lisatud FT lugu). Täna on Euroopas integreeritud elektri- ja gaasi süsteemihaldurid (TSO’d) olemas Taanis, UK-s, Rootsis, Portugalis. Lisaks tean oma kolleegidelt sarnaste mõtete olemasolu veel nii mõneski riigis. Ja lisaks veel fakt Euroopa Komisjoni uuringust, et ca 90% LNG terminali investeeringutest Euroopas on tehtud võrguoperaatorite poolt. Selles valguses ei kannata just erilist kriitikat arusaam, et gaasi- ja elektri ülekandevõrke ei võiks opereerida koos või LNG terminali ja põhivõrgu omamise vahel on konflikt. Vastupidi —riigi  energiavarustuskindluse ja kulude kokkuhoiu seisukohalt annab see kõvasti juurde. Tegu on 100% reguleeritud äriga, mis on suuresti juhitud avalikust huvist ega ole turupõhine. Oluline on tagada kõigi turuosaliste võrdne juurdepääs elektri ja gaasiinfrastruktuurile koos adekvaatse tururežiimiga.

Financial Times 22.04.2012:

Mr Monti has until May 31 to decide the mode by which Snam – 50 per cent owned by Eni, which is in turn 30 per cent owned by the Italian state – will be separated from the energy group. Such a deal was mooted by successive governments over the past decade but never executed.

The first option would see Terna, the national electricity transmission company, buying 29 per cent of Snam, according to several people involved in the discussions. At Friday’s closing prices, that stake would be worth around €3.5bn. The remaining 20 per cent held in Snam by Eni could be sold on the market.

Such a move opens up the possibility of a full merger between Snam and Terna in the longer term, reminiscent of the £14.8bn tie up of the UK’s electricity and gas transmission operators National Grid and Lattice in 2002, according to people familiar with the dossier.

Based on the savings made in the UK transaction, Centrobanca analysts estimate a potential merger between Snam and Terna could deliver €110m of savings due to overlaps at corporate level and in operating areas.

/—/

This entry was posted in Energeetika. Bookmark the permalink.

Comments are closed.