Gaasitariifi müstika

Uurisin avalikkuse ette jõudnud uusi gaasi võrgutariife ja selgitusi sinna juurde. See on ammu teada, et tariifid hakkavad tõusma. Küll investeeringute, küll ülekantavate gaasikoguste langus tõttu. Kuid kaks asja jäi ebaselgeks ja ma ei leidnud ka avalikust meediaruumist neile küsimustele vastust.

Esiteks, avalik retoorika on olnud, et tariifitõusu põhjus on vähenenud tarbimine. Tarbimine on tõesti vähenenud, kuid sellisel juhul peaks olema viimase 4 aastaga ülekandemahud langenud üle 60%. Numbrid on miljonites kuupmeetrites aga sellised: 2007 – 801; 2008 – 751; 2009 – 635; 2010 – 702; 2011 – 631; 2012 – 658.

Teiseks, kui ülekandemahud oleks nii palju langenud, siis peaks nad olema langenud ka jaotusvõrgus. Seal aga kodutarbija uus tariif hoopis langeb! See viimane ongi täielik müstika. Kuidas on võimalik olulisima sisendi (ülekandetariif) 66% tõusu taustal jaotusvõrgu tariifi langetada?

 

This entry was posted in Energeetika. Bookmark the permalink.

Comments are closed.