Eesti gaasihind avalikuks

Eile avaldas Elering esmakordselt koos regulaarse igakuise elektrituru kokkuvõttega ka ülevaate maagaasi hindadest, sest 50% installeeritud elektritootmise võimsust Balti riikides põhineb gaasil (lisaks oleme antud kokkuvõtetes kajastanud CO2 hindasid juba aasta algusest). Kui meie eile avaldatud hinnangu põhjal oli gaasi hind mais Eesti piiril 43 EUR/MWh, siis näiteks Poolas oli hind 42 EUR/MWh ja Saksamaal 38 EUR/MWh. Gaasitarbijana ootan ma juba kannatamatult gaasituru de facto käivitumist Eestis ja võimalust saada osa odavamatest gaasihindadest maailmaturul. Ma ei hakka isegi siia kõrvale panema gaasi spoti hindasid, mis näiteks mais Nord Pool Gas Taani hinnapiirkonnas oli tasemel 25,33 EUR/MWh. Sellest nädalast väga vahva samm Eesti Energialt tulla müüjana Balti riikide gaasiturule. Neil on suurepärased eeldused olla sellel turul edukad, alates jaemüügi võrgu olemasolust kuni võimaluseni pakkuda klientidele energia tervikpaketti, mis sisaldab nii gaasi kui elektrit. Lisaks palju muid huvitavaid võimalusi, mis see tegevus neile võiks pakkuda.

This entry was posted in Energeetika. Bookmark the permalink.

2 Responses to Eesti gaasihind avalikuks

 1. Teet says:

  Võtan Eesti Gaasi kodulehelt gaasi hinna, mis kehtis gaasiga kütvale eramajale mai kuus 0,334EUR/m3 ja samas leitavalt kvaliteeditunnistuselt mai kuus müüdud gaasi alumise kütteväärtuse 9,351kWh/m3. Kui ma nende kahe arvu põhjal arvutan kodutarbijale mai kuus müüdud gaasi hinna energiaühikutes saan 0,035EUR/kWh ehk 35EUR/MWh.
  Kas see tähendab, et Eesti Gaas müüs mai kuus kodutarbijatele gaasi 17% odavamalt kui ise maksis selle eest piiril? Ja kas mai kuus oli gaas eesti kodutarbijale odavam kui gaasi hind Saksamaa piiril?

  • Jah tõepoolest – mais müüdi kodutarbijatele gaasi odavamalt, kui oli importhind. See “anomaalia” pole esmakordne ning tekib seetõttu, et EG kodutarbija hinda prognoositakse/fikseeritakse ette, samas kui importhind selgub konkreetse kuu lõpul. Seega, nendel perioodidel, kui naftahind rallib, jääb kodutarbija hind ikkagi samale tasemele, kuhu see 6 kuud tagasi paika pandi.
   Kuna aga gaasimüüjad tasuta lõunaid ei paku, siis tehakse kodutarbijate aasta lõppedes hinna ümberarvestused lähtuvalt faktilisest importhinnast ja tegelikult makstud hinnast.
   Kui nafta hind ilmselt “ei kavatse” teisel poolaastal kiiresti kukkuma hakata, siis on oodata postkastidesse kopsakaid tasaarvestuse nõudeid.