Kaliningradi eraldamine Baltikumist

Venemaa eraldas hiljuti mitmel korral lühiajaliselt Kaliningradi elektrisüsteemi Baltimaadest, mille külge tavaolukorras kuulutakse.

Venelased ise on põhjendanud eraldamist Kaliningradi soojuselektrijaama plokkide primaarreguleerimise (sageduse reguleerimise) võimekuse testimisega. Samas on katsed andnud ka aimu olukorrast, kui Kaliningrad üritaks elektrisüsteemi töös hoida saarestunud olekus ilma ühenduseta Leedu elektrisüsteemi.

Kaliningradi enklaavi esimesed katsed toimusid 28. septembri öösel. Aset leidis kaks katset pikkusega 10-15 minutit.  Nende suhteliselt lühikeste katsetega testiti sageduse reguleerimist olukorras, kus tarbimine ületab tootmist ning ka vastupidi. Suuremaid probleeme teadaolevalt ei tekitanud.  Samalaadne test leidis aset ka möödunud nädalavahetusel.

Kindlasti asetab praegune geopoliitiline olukord taolised katsed teistsugusesse valgusesse, kui need oleks paistnud näiteks aasta tagasi. Kuigi ametlikult oli testide eesmärk primaarreguleerimise võimekuse uurimine, kannavad need sõnumit, et Kaliningrad valmistub vajadusel töötama iseseisvalt. Senised katsed on olnud väga lühiajalised.  Saarestunud olukorra säilitamine pikal perioodil on süsteemi väikese mahu tõttu määratult keerulisem.

Kaliningradi küsimus on teatavasti oluline mõttekoht, kui teemaks on Balti riikide liitumine Mandri-Euroopa sagedusalaga. Küsimus on, kas lähme Euroopasse Kaliningradiga või Kaliningradita.

This entry was posted in Energeetika. Bookmark the permalink.

Comments are closed.