Estlink’ide mure

Augustis pidasime probleemi EstLink 2 maakaabli tagasivoolukaabliga üksikjuhtumiks. Kui eelmise nädala rikke esmane uurimine viitas sarnasele probleemile, tekkis üsna kiiresti kahtlus, et probleem on süsteemne. Eelmisel nädalal toimus probleemse muhvi „lahang“. Nüüdseks ongi selge, et kaabli jätkumuhvide puhul ei taga praegune disain kaitset niiskuse eest. Niiskus ja elekter kokku ei käi.

Esmases järjekorras tegime maksimaalse jõupingutuse eelmisel nädalal EstLink 2 võimalikult kiireks töösse tagasi saamiseks, et kõrvalda olukord, kus Eesti ja Soome vahel elektriühendus puudus. Mis on selgelt ebanormaalne olukord ja sellist olukorda ei tohi olla. Kahjuks võib tehnikaga selliseid asju esineda. Selle eest ei ole keegi kaitstud. Sellest lähtuvalt on igati mõistetav Konkurentsiameti samm uurida rikete põhjusi ja tegevust selliste olukordade vältimiseks ja kõrvaldamiseks. Vaatasime ameti küsimused läbi ja meie hinnangul on kõigile küsimustele ammendavad vastused olemas. Tegeleme vastuse koostamisega, aga eelkõige EstLink 1 töökorda saamise ja EstLink 2 tuvastatud süsteemse vea kõrvaldamise plaani koostamisega.

Peame kiiremas korras koostöös kaabli tarnija Nexansiga leidma lahenduse, kuidas probleemsed muhvid muuta niiskuskindlaks. Seni, kuni pole mõlemad senised EstLink 2 rikked põhjustanud tagasivooluahela jätkumuhvide disain paremaks tehtud, valitseb pidev oht uueks katkestuseks.

EstLink 2 peab olema usaldusväärne tööhobune ja tagama enamuse ajast vähemalt 650 MW ühendusvõimsuse Eesti ja Soome vahel. EstLink 1 puhul oli nii meile kui soomlastele, kellega koos me EstLink 1 kaabli selle aasta alguses ostsime, juba eelnevalt teada vajadus tulevikus teha parendusi kaabli töökindluse suurendamiseks. Selle juurde saab asuda siis, kui EstLink 2 on tõestanud oma töökindlust ja kõik sellised „lastehaigused“, mis uutel asjadel kipuvad ikka olema, nagu käesolevad muhvi disaini probleemid, on välja ravitud.

EstLink 2 puhul on kindlasti oluline, et tegemist on garantiialuse objektiga. Elering omal käel selle kallal töötada ei saa. Saame ainult kaabli tarnijalt nõuda ja töid suunata, et lahendus võimalikult kiiresti sünniks ja ellu viidaks. Eelmise nädala rikke kõrvaldamiseks kulus viis päeva. See oli max kiirus arvestades vajadust muhvi valmistamiseks välismaalt eriväljaõppega mehed ja spetsiaalsed riistad kohale lennutada. Selliseid Eestis pole, kuna siin poleks neile lihtsalt piisavalt tööd pakkuda.

Elering on sõltumatu, meil pole mingit huvi EstLinkide parandamisega viivitada, mida on ka kahtlustatud. EstLink 2 on olulisim ühendus Eleringi jaoks ja me töötame oma parimate teadmiste kohaselt lahendamaks probleem võimalikult kiiresti.

IMG_20140912_132348 muhv

 

This entry was posted in Energeetika. Bookmark the permalink.

Comments are closed.