Soome-Eesti (Balti) ühine gaasiturg

Eilsed Soome valitsuse EL-i asjade ministrite komitee (peaminister Kataineni vedamisel) suunised gaasi kasutamise arendamiseks Soomes olid kauaoodatud ja nendega on saadud arvestada ka Eesti gaasituru liberaliseerimisel ja infraprojektide ettevalmistamisel. Teatavasti kiitis eile antud komitee heaks strateegilise suunise gaasivõrgu ja gaasi kasutamise arendamiseks Soomes. Selle otsuse üks oluline tegur on olnud tõenäoliselt Eesti valitsuse väga selge poliitika viimase aasta jooksul gaasituru liberaliseerimise osas. Suunise kohaselt tasub Soome riigil toetada konkureeriva gaasitarneahela loomist, et gaasi kasutajate usk gaasiturgude toimivusse ja gaasi hinna konkurentsivõimelisusse paraneks.

Soomlaste põhjendused, nagu ka Leedu või Poola põhjendused,  kõlavad väga sarnaselt meie omadega. Ja on üsna keeruline väita, et kõik sarnases gaasitarne olukorras olevate riikide valitsused eksivad. Vaadates uudist Soome majandusministeeriumi kodulehel, siis seal on toodud: “  Ministrite komitee sõnul võivad gaasi kasutamise eeltingimuste kindlustamine ja LNG projekti teostumine aidata kaasa kodumaise laevastiku ülalpidamisele ja taastuvenergia eesmärkide saavutamisele. Maagaasivõrku saab kasutada ka taastuvatest energiaallikatest toodetud gaasi transportimiseks. Maagaas pakub täiendavalt võimaluse Läänemere laevaliiklusele täita karmistunud väävliemissiooni eesmärke. See eeldab siiski laevastiku uuendamist LNG kasutamiseks sobilikuks. Soome on EL-is praegu ühest tarneallikast sõltuv eraldunud energiasaar. Seetõttu pole Soomel olnud seni võimalik luua konkurentsipõhist gaasiturgu. Gaasi hind on samuti seotud toornafta hinnaga, mistõttu nafta hinna tõustes nõrgeneb maagaasi konkurentsivõime kivisöega võrreldes.“

Vastavalt Soome ministrite komitee suunisele peab Soome koostöös Eestiga taotlema Soome lahe kaldale rajatava LNG terminali ning Soomet ja Eestit ühendava gaasiühenduse Balticconnector lisamist EL-i poolt rahastatavate ühishuviga projektide (PCI – Project of Common Interest) nimekirja. PCI nimekiri on kavas läbi rääkida ja saada valmis komisjoni juhtimisel kevadeks 2013. See kinnitataks kevadel 2013, nimekirja esialgne koostamine on hetkel käimas.

Minister Parts teatavasti on oma kirjaga minister Häkämiehele nimetanud Eleringi Balticconnectori (BC) kui PCI projekti Eesti poolseks promootoriks. Gaasi osas oleme Euroopa finantseerimiseks esitanud kaks gaasiinfra arendamise seisukohalt kriitilist projekti — juba nimetatud BC  ja Tallinna LNG terminali. Nii soomlaste kui ka meie käsitluses on BC ja terminal üks tervik, kust siis peab otse toru minema, kas ühe või teise riigi maagaasi ülekandesüsteemi.

This entry was posted in Energeetika. Bookmark the permalink.

Comments are closed.