Fingrid: varustuskindluse tagab toimiv, piiranguteta elektriturg

Fingrid avaldas eile oma vaate regiooni elektrituru tuleviku kohta. Fingridi hinnangul vajab elektriturg rohkem „turgu“, vähem interventsiooni-subsiidiumeid ja suuremat paindlikkust.

Fingrid märkis, et ilmast sõltuvate elektri tootmisviiside (tuul, päike) kasv ja sellest mõjutatud traditsiooniliste tootmisviiside taandumine vähendab varustuskindlust. Olukorra parandamiseks tuleb suurendada elektrisüsteemi paindlikkust ja lasta turul toimida administratiivse sekkumiseta.

Fingrid soovitab loobuda taastuvenergia subsiidiumidest ja uute subsiidiumide kavandamisest. Kõige kuluefektiivsem ja tehnoloogia-neutraalsem heitmete vähendamiseks on kvoodikaubanduse süsteem (ETS). Heitmete vähendamine peab jääma eesmärgiks, kuid milliste tehnoloogiate ja kütustega see saavutatakse, peab otsustama turg.

Tootmisviisides toimunud muutustega toimetulekuks tuleb elektrikaubandus muuta lähedasemaks reaalajale. Fingrid soovitab kaaluda, kas reserveerida osa elektribörsi hinnapiirkondade vahelisi ülekandevõimsusi päeva-sisese ja bilansituru tarbeks.

Elektribörsil elektrile seatud piirhinnad tuleb üle vaadata selliselt, et need ei moonutaks turgu. Taoline muudatus tähendaks hindade suuremat volatiilsust ja kõrgemaid hinnatippe. Strateegiliste reservide käivitamisel hind seada 3000 €/MWh.

Paindlikkuse suurendamiseks vähendab Fingrid bilansituru minimaalse pakkumise 10 MW-lt 5 MW-ni ja uurib edaspidi ühtlasi võimalusi veelgi väiksemate pakkumiste rakendamiseks.

Lisaks peab Fingrid oluliseks  jae- ja hulgituru tihedamat sidumist. Selleks on oluline, et jaotusvõrkude tegevus ei takistaks jaeturu arengut. Jaeturu mudelit peaks muutma selliselt, et tarbija saaks aktiivsemalt osaleda turul ja tarbimise juhtimises.

Turukorralduslikel muudatustel on efekt kui need toimuvad Põhjamaades/Läänemere regioonis tervikuna. Fingridi käsitlusi saab lugeda siit.

 

This entry was posted in Energeetika. Bookmark the permalink.

Comments are closed.