Klaipeda LNG kasu Eestile

Esialgu täiesti ebareaalsena tundnud projekt ehitada LNG terminal ainult Leedu gaasitarbimise vastu on saamas reaalsuseks. Ujuvterminali katsetused on Lõuna-Koreas käimas ja aasta lõpuks on see kõigi eelduste kohaselt juba Klaipedas töös. Leedu suurest unistusest on pea märkamatult saanud reaalsus. Leedukate pühendumusele ja järjekindlusele selle projekti realiseerimisel tuleb au anda. 

Neil päevil on leedukad Tallinnas tutvustamas Klaipeda LNG terminali capacity booking’u võimalusi. Sisuliselt on alternatiivne tarneahel Balti riikidesse loodud. Seda enam, et Leedu ja Läti on sõlminud leppe, millega jõuab Klaipeda gaas Läti hoidlasse Inčukalnsis. Loodetavasti võtavad meie energiaturuosalised nendest võimalustest aktiivselt kinni, mida pakub gaasikaubanduseks Klaipeda. Näiteks võiks rohkem elektrimüüjaid pakkuda analoogselt Eesti Energiale või Eesti Gaasile kombineeritud elektri- ja gaasipaketti. Tegemist on esimese reaalse alternatiiviga Balti riikides torugaasile.

Klaipeda terminali olemasolust lähtuva kasu maksimeerimiseks Eesti tarbijale oleks vaja: a) ühtset pan-balti gaasituru korraldust; b) konkurentsi edendavaid gaasituru reegleid;  c) paremaid riikidevahelisi ülekandevõimsusi.

This entry was posted in Energeetika. Bookmark the permalink.

Comments are closed.